Klassikko
Klassikko

Useat eri tekijät vaikuttavat auton rahalliseen ja keräilyarvoon. Tärkeimmät tekijät, jotka vaikuttavat siihen, tuleeko autosta klassikko vai ei, ovat

  1. Harvinaisuus: perustuu alkuperäisiin tuotantomääriin. Useimmat autotehtaat valmistavat enemmän sedaneita kuin avoaautoja. Tästä johtuen avoautot kiinnostavat keräilijöitä useimmiten eniten. Seuraavaksi tulevat coupet, kun taas nelioviset sedanit ovat vähiten haluttuja keräilijöiden keskuudessa.
  2. Kunto: perusmallien kohdalla auton kunnolla on enemmän merkitystä. On perustellumpaa maksaa harvinaisesta autosta korkeampi hinta, sekä laittaa sen entisöintiin enemmän rahaa.
  3. Huomioarvo: kalliit eliittimerkit kuten Ferrari, Porsche tai Jaguar tekevät paljon suuremman vaikutuksen, ja herättävät hienoja muistoja helpommin, kuin tavalliset automerkit. Sellaiset automerkit, jotka ovat tänään edelleen voimissaan, pitävät myös yllä nostalgiaa ja mielenkiintoa näiden merkkien varhaisemman tuotannon parhaita malleja kohtaan. Kiinnostus sellaisia automerkkejä kohtaan, joita ei enää valmisteta, hiipuu usein niiden sukupolvien mukana, jotka tunsivat sellaiset automerkit kuten esimerkiksi Kaiser, Pegaso tai Riley.
  4. Suorituskyky: nopeat autot eivät aina ole parhaita. Tärkeämpää on tasapaino auton eri osien ja yksityiskohtien välillä; moottori- ja jarrutehon suhde, tai mieluummin aidot kromipuskurit kuin muovia.
  5. Kestävyys: osa autoista vaatii runsaasti ylläpitoa, kun taas toiset tarvitsevat sitä vähemmän. Jos auto ei ole käyttäjäystävällinen, loppuu omistajan kärsivällisyys ennen pitkää. Myös laadukkaiden varaosien saatavuus on kestävyyden kannalta merkittävä asia.
  6. Varustelu: mitä enemmän autossa on tehtaan alkuperäisiä lisävarusteita, sen parempi. Alkuperäinen radio, tai auton mittojen mukaan valmistetut matkalaukut lisäävät harrasteautosi arvoa.

Mitä enemmän autostasi löytyy näitä ylläolevia ominaisuuksia ja yksityiskohtia, sen hienompi se on sekä käytössä että harrastuksena.